Hovädzie mäso na kyslo – falošná sviečková
Recept: Hovädzie mäso na kyslo – falošná sviečková
Zhrnutie: Je s tým trochu roboty, ale oplatí sa. Hovädzie mäso na kyslo – falošná sviečková je neskutočná papanica. Ak sa potrebujete pri jedení niečim “doraziť”, tak vrelo odporúčam.
Suroviny
- 1 kg hovädzieho stehna
- Soľ
- Olej
- 1 veľká cibuľa
- 1 plátok slaniny
- 5 ks nové korenie
- 10 ks čierne korenie
- 2 bobkové listy
- 4 až 5 ks mrkvy
- 2 až 3 petržleny
- 1/2 zeleru
- 1 šľahačková smotana
- Mlieko
- Hladká múka
- 3-5 dkg cukru
- Citrónová šťava
Postup
- Hovädzie mäso deň predtým narežeme, naklepeme, posolíme a potrieme olejom.
- Na druhý deň mäso opečieme z oboch strán na oleji.
- Do väčšej rajnice dáme dusiť cibuľu nakrájanú na kocky a pridáme slaninu nakrájanú tiež na drobné kocky. Restujeme.
- Pridáme opečené mäso a koreniny, podlejeme vodou a dusíme.
- Keď je mäso napoly mäkké, tak pridáme zeleninu nakrájanú na kolieska alebo kocky a dusíme do mäkka.
- Mäso vyberieme, koreniny tiež a ponorným mixérom zmixujeme zeleninu.
- Dáme na sporák, pridáme smotanu. Premiešavame. Ak je potrebné zahustiť, tak pridáme v mlieku rozmiešanú hladkú múku.
- Z cukru urobíme karamel, zalejeme vodou, necháme rozpustiť a dáme do omáčky. Aj mäso vrátime do omáčky, povaríme a podľa chuti dosolíme a citrónom prikyslíme.
- Podávame s knedľou, najlepšie domácou.
Počet porcií: 8