Fajn Recepty

Hŕstková polievka

4.7
(27)

Hŕstkovú polievku sme doma dlho nevarili, ale odkedy som objavila už namiešanú hŕstku v Kaufláči, tak sme sa k nej opäť vrátili a začali ju variť podľa tohto tradičného receptu.

Recept: Hŕstková polievka

Suroviny

  • 500 g hŕstky
  • kúsok klobásky alebo inej údeniny
  • 2 bobkové listy
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 3 zemiaky
  • Soľ
  • 1/2 PL hladkej múky
  • 1 malá cibuľa
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 1/2 CL mletej červenej papriky
  • 1/2 CL majoránu


Postup

  1. Pred varením namočíme hŕstku v hrnci, kde sa bude hŕstková polievka variť najlepšie aspoň na 3 – 4 hodiny, kľudne aj na celú noc.
  2. Pridáme kúsok klobásky, bobkový list a dáme variť na plameň. Dolievame podľa potreby vodu.
  3. Koreňovú zeleninu si načistíme, mrkvu a petržlen nakrájame na kocky alebo kolieska.
  4. Keď je fazuľa polomäkká (fazuľa sa varí z hŕstkovej zmesi najdlhšie, preto kontrolujeme stav podľa fazule) pridáme zeleninu a ďalej varíme.
  5. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky, až teraz posolíme, a varíme, kým nie je všetko mäkké.
  6. Spravíme cibuľovú zápražku, pridáme do nej prelisovaný cesnak a mletú papriku. Trochu s paprikou pomiešame a dáme do polievky.
  7. Po pridaní zápražky dáme majorán, necháme pár minút povariť a môžeme hŕstkovú polievku odstaviť z plameňa.

Počet porcií: 10


Ako sa vám páčil recept?

Hlasujte kliknutím na hviezdičku

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hlasov: 27

Zatiaľ nikto nehodnotil! Buďte prvý, kto ohodnotí tento recept.

Exit mobile version