Fajn Recepty

Pizza štangle

4.8
(17)

Toto je odskúšaný recept na fantastické pizza štangle. Suroviny sú už rovno na dvojitú dávku, teda na 10 kusov štanglí. Bude to na dva plechy. Nemusíte sa báť, určite sa zjedia, len sa tak po nich zapráši. V recepte to síce nie je, ale môžete vyskúšať dať do olivového oleja na potretie medzi prsty oregana. Ja robievam tak, že jeden plech potriem čistým olejom a druhý plech potriem olejom s oreganom.

Pri príprave smotanového dresingu môžete zapojiť aj vašu fantáziu. Tiež som skúšala rôzne, ale najlepšie sa mi zdá taká klasika, teda smotana, soľ, cesnak a nastrúhaný tvrdý syr. Samozrejme, pizza štangle môžeme podávať aj s kečupom. Najmä deti ich tak zbožňujú.

Recept: Pizza štangle

Pizza štangle

Suroviny

  • 300 ml vlažnej vody
  • 2 ČL lyžička cukor
  • 1 kocka droždia
  • 500 g hladkej múky OO
  • 2 ČL lyžičky soli
  • 1 dl olivového oleja do cesta
  • Olivový olej na potretie
  • Kyslá smotana
  • Cesnak, množstvo podľa chuti
  • Nastrúhaný tvrdý syr


Postup

  1. Pripravíme si kvások. Vo vlažnej vode rozpustíme 2 čajové lyžičky cukru. Pridáme medzi prstami rozdrvenú kocku čerstvého droždia. Premiešame, aby neostali z droždia hrudky. Necháme na teplom mieste vzísť kvások.
  2. Kým sa robí kvások, tak preosejeme 500 gramov hladkej múky, najlepšie 00. Osolíme 2 čajovými lyžičkami soli a premiešame, aby boli suroviny rovnomerne zmiešané.
  3. Vlejeme 1 deciliter olivového oleja a hotový kvások. Spracujeme na hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť.
  4. Keď je cesto na štangle vykysnuté, tak pomúčime dosku, dáme cesto a rozdelíme na dve polovice.
  5. Z každej polovice urobíme 5 kusov pizza štanglí, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Tvarujeme ich buď na doske alebo šúľaním medzi dlaňami.
  6. Na plechu necháme ešte trochu vykysnúť. Preto musíme nechať trošku medzery, aby sa štangle nezlepili.
  7. Pred vložením do rúry ich ešte potrieme olivovým olejom. Rúru rozohrejeme na 220 °C, vrchný aj spodný ohrev a pečieme, kým nezačnú hnednúť.
  8. Kým sa pečú, tak spravíme smotanový dresing. Do kyslej smotany dáme trošku soli, pridáme prelisovaný cesnak a nastrúhaný tvrdý syr. Dobre premiešame.
  9. Po upečení pizza štangle vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Počet porcií: 10


 

Ako sa vám páčil recept?

Hlasujte kliknutím na hviezdičku

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hlasov: 17

Zatiaľ nikto nehodnotil! Buďte prvý, kto ohodnotí tento recept.

Exit mobile version