Fajn Recepty

Boršč

4.8
(8)

Recept: Boršč – Ruská polievka

Boršč

Boršč je výborná ruská polievka z cvikly. Pôvodne sme boršč varili podľa iného receptu, ale keď k nám prišla robiť kolegyňa z Ukrajiny, tak ma to naučila tento recept na boršč a musím uznať, že je lepší.

Suroviny

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 3 ks bobkový list
  • 10 zrniek celé čierne korenie
  • 4 ks nové korenie
  • 400 g cvikle
  • 2 veľké mrkvy
  • 2 paradajky
  • 300 g bielej kapusty
  • 1 cibuľa
  • Olej
  • 1PL cukru
  • 1PL octu
  • 4 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ


Postup

  1. Mäso na boršč umyjeme, nakrájame na kocky a dáme do tlakového hrnca. Pridáme bobkový list, celé čierne korenie a nové korenie. Dáme asi 2 litre vody a varíme pod tlakom. Sem tam kontrolujeme, či je už polomäkké.
  2. Kým sa mäso varí, tak zatiaľ cviklu a mrkvu narajbeme na hrubšie pásiky (jablkové strúhadlo, nie mrkvové). Robíme to v dreze, lebo cviklové kvapky farbia. Nakrájame aj paradajky na kocky a kapustu na rezance.
  3. Keď je mäso polomäkké, tak dáme do vyššieho hrnca na olej nakrájanú cibuľu, trochu popražíme. Pridáme cukor a ocot, tiež popražíme cca. 2 minúty, miešame. Pridáme z tlakového hrnca asi 2 dcl vývaru a dáme tam aj cviklu, kapustu, mrkvu a paradajky. Premiešavame a dusíme, kým nie je zelenina skoro mäkká.
  4. Keď je mäso uvarené a mäkké, pridáme zeleninu do tlakového hrnca, dáme zemiaky nakrájané na kocky a prelisovaný cesnak. Osolíme. Ak treba dolejeme vodu.
  5. Varíme, kým aj zemiaky nezmäknú, ak treba pridáme soľ alebo ocot.
  6. Boršč podávame s kyslou smotanou a chlebom.

Počet porcií: 10


Ako sa vám páčil recept?

Hlasujte kliknutím na hviezdičku

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hlasov: 8

Zatiaľ nikto nehodnotil! Buďte prvý, kto ohodnotí tento recept.

Exit mobile version