Fajn Recepty

Kysnutý orechový závin

4.3
(15)

Kysnutý orechový závin je taký klasický kysnutý koláč, kde môžete plnku meniť podľa chuti. Nemusí byť iba orechová, ale aj maková či tvarohová.

Recept: Kysnutý orechový závin

Suroviny

  • 300 g polohrubej múky
  • 42 g droždia (1 kocka)
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 30 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • 40 g Hery
  • Mlieko
  • Soľ
  • 150 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • Bielko na potretie


Postup

  1. Do 1,5 – 2 dcl mlieka dáme droždie a 1 čajovú lyžicu cukru, premiešame a dáme na teplé miesto nabehnúť kvások.
  2. Zmiešame v nádobe všetky sypké suroviny (múka, kypriaci prášok do pečiva, vanilkový cukor, soľ), pridáme vajce a Heru. Premiešame. Pridáme kvások.
  3. Spravíme cesto, ktoré nesmie byť veľmi tvrdé, skôr také polotuhé.
  4. Nádobu s cestom prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
  5. Zatiaľ si pripravíme plnku. Orechy zmiešame s cukrom a zalejeme asi 1 dcl horúceho mlieka. Premiešavame a podľa potreby pridávame mlieko. Mala by vzniknúť hustejšia masa.
  6. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti – z tohto množstva cesta vzniknú 2 koláče. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnikový plát. Plát cesta natrieme orechovou plnkou a zavinieme. Vrch koláča potrieme rozšľahaným bielkom a popicháme vidličkou, aby počas pečenia nepraskal.
  7. Dáme na pekáč s papierom na pečenie a necháme ešte chvíľu kysnúť.
  8. Pečieme v rúre vyhriatej 180 – 190 °C asi 15 minút a potom stiahneme na 160 °C a ešte pečieme asi 10-15 minút.
  9. Po vybratí z rúry necháme pár minút chladnúť a potom prikryjeme utierkou, aby neostal orechový závin tvrdý.

Počet porcií: 24


Ako sa vám páčil recept?

Hlasujte kliknutím na hviezdičku

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hlasov: 15

Zatiaľ nikto nehodnotil! Buďte prvý, kto ohodnotí tento recept.

Exit mobile version