Recept: Šajtľava
Šajtľava je zeleninová polievka s kapustou. A práve kapusta jej dáva výnimočnú a netradičnú chuť.
Suroviny
- 2 cibule
- Olej
- 3 – 4 mrkvy
- 1 – 2 petržleny
- 1/4 zeleru
- 1 kaleráb
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 1 malá kapusta
- 5 zemiakov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL mletej červenej papriky
- Vňate (petržlen, zeler)
Postup
- Jednu cibuľu očistíme, nakrájame na kocky a dáme do hrnca na olej popražiť.
- Koreňovú zeleninu očistíme. Mrkvu a petržlen nakrájame na kolieska alebo polkolieska a kaleráb nakrájame na kocky. Zeler necháme vcelku.
- Keď je cibuľa spenená pridáme do hrnca zeleninu a spolu dusíme.
- Po asi 15 minútach zalejeme vodou, osolíme a pridáme mleté čierne korenie.
- Keď začne voda vrieť, pridáme kapustu nakrájanú na rezance.
- Po chvíli, keď začne kapusta mäknúť pridáme zemiaky nakrájané na kocky.
- Keď je všetko mäkké spravíme zápražku s druhou cibuľou a pridáme aj prelisovaný cesnak a mletú červenú papriku.
- Pridáme vňate a ešte pár minút povaríme.
Počet porcií: 16