Recept: Vianočné orechy s karamelovou náplňou
Zhrnutie: Vianočné orechy s karamelovou náplňou robíme, samozrejme, nielen na vianoce 🙂 . Je to veľmi dobé pečivo, ktoré vydrží dlhšie aj odložené v chlade v krabici. Taktiež znesie dlhšie prenášanie bez poškodenia.
Suroviny
- 150 g hladkej múky OO špeciál
- 50 g polohrubej múky
- 15 dkg masla
- 10 dkg mletých orechov
- 10 dkg práškového cukru
- 1 zarovnaná KL kypriaceho prášku do pečiva
Na plnku:
- 15 dkg jemného kryštálového cukru
- 1,25 dcl šľahačkovej smotany
- 12,5 dkg masla
Postup
- Z prísad vypracujeme na doske cesto.
- Hneď plníme do orechových formičiek v tenkej vrstve, ale nie nahrubo, lebo to narastie.
- Upečieme na cca 180°C asi 10-15 minút.
- Po upečení vyklopíme, nenecháme úplne vychladnúť, aby sa pene vyklápalo.
- Urobíme plnku: cukor upálime na svetlý karamel a odtiahneme. Nalejeme smotanu a dáme naspäť na sporák a miešame kým sa to nerozpustí. Potom, keď je jednoliata hustučká hmota, odstavíme.
- Vymiešame maslo šľahačom a zapracujeme do toho tiež šľahačom karamelovú hmotu.
- Plníme a zlepujeme dva dokopy.
- Poprášime cukrom alebo kakaom s cukrom alebo obalíme.
Počet porcií: 20