Parené buchty z domácej pekárne
Parené buchty z domácej pekárne pripravíte takmer bez námahy. Cesto vymiesi a predkysne pekáreň. A vy sa zatiaľ môžete venovať napríklad nejakej chutnej polievke.
Recept: Parené buchty z domácej pekárne
Suroviny
- 1/2 kg hrubej múky
- 7 g sušeného alebo 1/2 kocky čerstvého droždia
- Soľ
- Mlieko
- 1 vajce
- 1 ČL cukru
- Maslo
Postup
- Na spodok nádoby pekárne dáme mlieko (s rozmiešaným čerstvým droždím), vajce, soľ, cukor. Zasypeme múkou, a ak sme nepoužili čerstvé droždie, tak na vrch dáme sušené droždie.
- Na pekárni nastavíme program na miesenie cesta a necháme spracovať. Keď cesto pekne nakysne, tak ho opatrne vyberieme, tak aby sa nepotrhalo, dáme na pomúčenú dosku a porozťahujeme ručne, prípadne za pomoci valčeka na cesto hrubé cca 1,5 cm.
- Povykrajujeme pohárom buchty a necháme pekne vykysnúť. Musí tam byť teplo.
- Kto chce mať parené buchty plnené lekvárom, tak musí cesto mat cca 1cm hrubé, povykrajuje pohárom párny počet koliesok, postupne naplní jedno koliesko lekvárom a druhé priloží a dobre popritláča.
- Keď sú buchty pekne nakysnuté dáme ich pariť na 10 – 12 minút.
- Po vybratí ich dáme do nádoby, kde ich budeme skladovať a ponatierame ich rozpusteným maslom, aby sa nezlepili.
- Podávame potreté maslom, prípadne maslovou vodou, práškovým cukrom, kto má rád môže si posypať namletým makom, grankom a pod.
Počet porcií: 8