Na Slovensku sú úplne najobľúbenejšie vyprážané rezne. To je úplne jasné. Keďže sú vyprážané, tak ich nemôžeme jesť každý víkend. Ale sú aj zdravšie alternatívy, napríklad pečené rezne. No a úplne najzdravšie pripravíte obed či večeru, ak použijete tento recept na obrátené rezne. Aj tu použijeme vajíčko a strúhanku, ale v opačnom poradí. Preto sa volajú obrátené 🙂

Máme vyskúšané, že tieto rezne chutia výborne aj z bravčového mäsa aj s kuracích pŕs. Keďže sa nevyprážajú, ale pečú v rúre, tak ostávajú šťavnaté a mäkké.

Recept: Obrátené rezne

Obrátené rezne

Suroviny

  • 1 kg bravčového mäsa, buď bravčové karé alebo bravčové stehno
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Strúhanka
  • Olej
  • Vajcia
  • 2 – 3 cibule
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 čajová lyžica Vegety
  • 2 čajové lyžice plnotučnej horčice
  • 1 polievková lyžica kečupu


Postup

  1. Bravčové mäso na obrátené rezne vyklepeme.Nasolíme a okoreníme z jednej strany a potom aj z druhej.
  2. Rezne dáme do sáčku so strúhankou a strúhanku jemne vklepeme do mäsa.
  3. Vajíčka rozšľaháme so štipkou soli. Rezne namočíme do vajíčka a na oleji prudko opražíme. Opražené rezne ukladáme do pekáča, kde sa budú obrátené rezne piecť.
  4. Cibuľu nakrájame na hrubšie kolieska. Potom ju poukladáme na mäso v pekáči.
  5. Pripravíme si zálievku: V rajnici rozohrejeme maslo a olej, pridáme soľ, vegetu, mleté čierne korenie, horčicu a kečup. Zalejeme asi 0,4 litra vody a privedieme do varu.
  6. Rezne v pekáči zalejeme zálievkou a dáme prikryté piecť. Najskôr pečieme asi 10 minút na 220 – 240 °C. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme pol hodiny. Potom odokryjeme a ešte pol hodiny pečieme.

Počet porcií: 8


Aké mäso môžem použiť

Na obrátené zene môžete použiť bravčové mäso, napríklad bravčové karé alebo bravčové stehno, ale aj kuracie, napríklad kuracie prsia alebo stehná. Toto mám vyskúšané a chutilo nám.

Horčica je dôležitá

Áno, horčica je dôležitá, nie nadarmo sa volajú aj rezne v horčicovej omáčke. Ja odporúčam použiť výhradne obyčajnú plnotučnú horčicu. Ak použijete kremžskú alebo dijónsku, tak tieto sú veľmi výrazné a môžu prebiť chuť mäsa.

Video na obrátené rezne

Ak dávate prednosť pozretiu videa na obrátené rezne pred klasickým receptom, tak nech sa páči, pozrite si nasledovný videorecept. Zároveň vás aj pozývame na odber Youtube kanála Fajnrecepty. Prihláste sa na odber kliknutím sem. Nájdete tam veľa video receptov na tradičné aj netradičné jedlá.

Prečo sú obrátené rezne iné ako vyprážané

No hlavne preto, že sa nevyprážajú, ale sa pečú v rúre. Dôležitá je horčicová zálievka s kečupom a navrch sa ukladá cibuľa.

Ako sa vám páčil recept?
https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/obratene-rezne-recept-1024x1024.jpg?v=1615724851https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/obratene-rezne-recept-180x180.jpg?v=1615724851KucharkaJedlá z mäsaNa Slovensku sú úplne najobľúbenejšie vyprážané rezne. To je úplne jasné. Keďže sú vyprážané, tak ich nemôžeme jesť každý víkend. Ale sú aj zdravšie alternatívy, napríklad pečené rezne. No a úplne najzdravšie pripravíte obed či večeru, ak použijete tento recept na obrátené rezne. Aj tu použijeme vajíčko a strúhanku,...Kucharka duchaj@duchaj.comAdministratorFajn ReceptyVarenie je radosť!