Šošovicová polievka
5 z 5 (100%) 5 hlasov

Recept: Šošovicová polievka

Šošovicová polievka

Zhrnutie: Neviem, či je šošovicová polievka “slovenský” recept, ale snáď neexistuje domácnosť, kde by šošovicovú polievku nevarili. Toto je klasický recept na šošovicu “na kyslo”, ale ak by ste mali chuť, môžete uvariť aj polievku z červenej šošovice. Náš recept dobre poznajú aj gazdinky z tých regiónov, kde sa varí šošovicová polievka na vianoce.

Suroviny

  • 200 g šošovice
  • 3 zemiaky
  • 2 – 3 ks bobkového listu
  • 2 – 3 zrnká nového korenia
  • 2 zrnká čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Kúsok klobásky alebo kožka zo slaniny
  • 1 malá cibuľa
  • Olej
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 ČL zarovnaná mletej červenej papriky
  • 1 šľahačková smotana
  • Ocot
  • Cukor
  • Soľ




Postup

  1. Šošovicu preberieme a premyjeme, dáme do studenej vody do hrnca, kde sa bude variť, a necháme 20 minút máčať.
  2. Vodu zlejeme, dáme novú vodu a pridáme zemiaky pokrájané na kocky, klobásku alebo kožku, bobkový list, nové a čierne korenie a cibuľku pokrájanú na drobno. Varíme, kým to nie je mäkké.
  3. Pripravíme si zápražku z oleja, pretlačeného cesnaku, hladkej múky a na konci pridáme mletú červenú papriku. Zalejeme šľahačkovou smotanou, dobre premiešame a pridáme do hrnca. Ak by boli v zápražke hrudky, tak pridáme cez sitko.
  4. Šošovicovú polievku dochutíme octom, soľou a cukrom. Necháme 5 minút prevrieť a hotovo.

Počet porcií: 8

[rate]

Komentáre

komentárov