Špenátový prívarok – tradičný slovenský z mrazeného alebo čerstvého špenátu
Ahoj všetci! Dnes som sa rozhodla pridať recept na ďalšie z mojich obľúbených jedál – špenátový prívarok. Možno sa domnievate, že špenát je len čudná zelenina, na ktorú nemáme práve najlepšie spomienky zo školskej jedálne. Ja vás dúfam presvedčím, že špenát môže byť aj chutný a zdravý prívarok, ktorý pripravíte za menej času, ako by ste si mysleli.
Špenátový prívarok je tradičný slovenský pokrm, jemnej a lahodnej chuti, ktorý sa pripravuje z čerstvého alebo mrazeného špenátu, múky a smotany. Servíruje sa najmä na obed alebo večeru. Prívarok zo špenátu je zelená krémová omáčka, ktorá sa podáva s varenými zemiakmi a volským okom či na tvrdo uvareným vajcom. Je to jednoduché a lacné jedlo, ktoré sa dá pripraviť naozaj za pár minút.
Recept: Špenátový prívarok

Suroviny
- 400 – 500 gramov mrazeného špenátového pretlaku (alebo čerstvý špenát)
- 1 stredná cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- Olej
- Mleté čierne korenie
- Soľ
- 1 šľahačková smotana
- 1 PL hladkej múky
- Vajcia – na prílohu
Postup
- Na oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľu. Môžeme ju namiesto krájania aj nastrúhať na strúhadle, na tej strane, ako keď strúhame zemiaky na placky.
- Pridáme prelisovaný cesnak, chvíľu pomiešame a pridáme špenátový pretlak. Ak používame čerstvý špenát, tak ho treba najskôr uvariť ,a potom ho pretrieme cez sitko.
- Dolejeme aj trošku vodky, nie veľa, aby bol prívarok hustý.
- Keď sa špenát rozpustí a je z neho už kaša, tak jemne poprášime mletým čiernym korením a osolíme.
- Chvíľku povaríme, len pár minút, nech to prevrie. Potom vlejeme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali 1 lyžicu hladkej múky. Necháme vrieť na plameni asi 5 – 10 minút, premiešavame.
- Ak máte radi vajíčka, tak môžete buď uvariť vajcia na tvrdo alebo spraviť volské oko.
- Podávame so zemiakmi, a ak ste si spravili vajíčka, tak aj s vajcami.
Počet porcií: 6
Dúfam, že sa vám tento recept páčil a že si vychutnáte prívarok zo špenátu ako ja. Napíšte mi v komentároch, ako sa vám podaril a či máte nejaké tipy alebo otázky. Ak vám chutia husté prívarky, tak môžete ochutnať aj kelový, šošovicový, tekvicový alebo z červenej šošovice. Určite si na nich pochutíte.
