Tekvicový prívarok s kuracím mäsom na paprike
Dobrým tipom pri varení Tekvicového prívarku je, že múkou poprašujeme tak, že ju dáme do sitka a jemne do prívarku preosievame. Tak sa nám múka v tekvicovom prívarku nezhrčkavie.
Recept: Tekvicový prívarok s kuracím mäsom na paprike
Suroviny
Tekvicový prívarok:
- 1 stredne veľká tekvica
- 2 cibule
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 3 PL hladkej múky
- 200-250ml šľahačkovej smotany
- Mlieko
- Soľ
- Cukor
- Ocot
- 1-2 ČL nasekaného kôpru (alebo sušeného)
Mäso na paprike:
- cca 500 g kuracích pŕs alebo stehien
- 1 cibuľa
- 2 ČL červenej mletej sladkej papriky
- Soľ
- Olej
- Mleté čierne korenie
- Čerstvá zelená paprika
Postup
Tekvicový prívarok:
- Tekvicu očistíme a ošúpeme škrabkou. Rozkrojíme ju priečne napoly a polievkovou lyžicou vydlabeme mäkké vnútro s jadierkami.
- Do väčšej nádoby ju na jablkovom strúhadle nastrúhame nahrubo. Ak má veľa šťavy, tak môžeme odobrať.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a dáme pražiť do veľkého hrnca, kde sa bude tekvicový prívarok variť.
- Keď je cibuľa popražená do sklovita pridáme k nej nastrúhanú tekvicu. Pridáme aj pretlačený cesnak a dusíme do mäkka.
- Keď je tekvica mäkká poprášime hladkou múkou, premiešame a osolíme. Pridáme smotanu, a ak sa nám zdá prívarok riedky, môžeme dať zátrepku. Naopak, ak je to husté, pridáme po troche mlieka. Premiešavame.
- Nakoniec do tekvicového prívarku pridáme nasekaný kôpor – najlepšie čerstvý alebo mrazený. Necháme 2-3 minúty variť a odstavíme.
- Dochutíme cukrom a octom, prípadne ešte soľou.
Mäso na paprike:
- Kuracie prsia alebo stehná nakrájame na menšie kocky a osolíme.
- Nadrobno nakrájanú cibuľku popražíme, pridáme červenú mletú papriku, kuracie prsia, plátok čerstvej papriky a poprášime trošku mletým čiernym korením (kto varí pre deti alebo nemá rád štipľavé, nemusí dať).
- Dusíme, kým mäso nie je mäkké.
- Pred odstavením ochutnáme a prípadne dosolíme.
Počet porcií: 4
