Americké zemiaky
Recept: Americké zemiaky
Suroviny
- 2 cibule
- Olej
- 200 g anglickej alebo oravskej slaniny
- 2 kg zemiakov
- Soľ
- 150 g masla
- 3 dcl mlielka
- 5 PL hladkej múky
- 1 ČL mletej červenej papriky
Postup
- Cibuľu nakrájame na prúžky a dáme na olej pražiť.
- Slaninu nakrájame na kocky a pridáme k cibuli. Dobre popražíme, ale dáme pozor, aby nezačala cibuľa príliš hnednúť.
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Vo väčšej nádobe osolíme a dobre premiešame, aby boli rovnomerne osolené.
- Do vymasteného pekáča uložíme tretinu zemiakov, poprášime múkou, dáme plátky masla, pridáme polovicu slaniny s cibuľou.
- Znovu dáme aj druhú vrstvu zemiakov a postup s múkou, maslom, slaninou a cibuľou zopakujeme.
- Horná vrstva budú už len zemiaky.
- Mlieko zohrejeme, pridáme mletú papriku a dobre premiešame. Vlejeme do zemiakov.
- Pečieme na 180 °C najskôr zakryté. Keď sú zemiaky mäkké, tak odokryté, aby sa jemne zapiekli.
Počet porcií: 10