Recept: Musaka

Musaka

Zhrnutie: Musaka je jedlo z Balkánskeho polostrova. Je veľa variant ako sa dá urobiť. Tento recept na musaku má moja mama od kolegu z Bulharska. Bulharská musaka sa pečie so zemiakmi a je naozaj vynikajúca.

Suroviny

  • 1 kg mletého mäsa, nie suché, môže byť aj zmiešanina bravčoviny a hovädziny
  • 1 veľká cibuľa
  • Bravčová masť alebo olej
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 5 PL kečupu
  • 3 paradajky
  • 1 ČL vegety
  • 2,5 kg zemiakov
  • 2 dcl šľahačkovej smotany
  • 2 dcl mlieka
  • 3 vajcia
  • 1PL hladkej múky
  • 1PL nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  1. Rozohrejeme bravčovú masť alebo olej a pridáme na drobno nakrájanú cibuľu. Popražíme a pridáme mleté mäso a dusíme prikryté. Premiešavame.
  2. Po polhodinke mäso osolíme, dáme vegetu, poprášime mletým čiernym korením, zamiešame. Pridáme kečup a nakrájané praradajky. Dusíme ešte asi pol hodiny.
  3. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Pekáč vymastíme. Dáme jednu vrstvu zemiakov, potom vrstvu mäsa, znovu zemiaky a mäso a navrch ešte jednu vrstvu zemiakov. Pokvapkáme 2 PL oleja.
  4. Rúru zapneme na 250 stupňov, spodný aj vrchný ohrev. Dáme piecť na 40 minút. Ku koncu kontrolujeme, aby sa nepripieklo. Pečieme, kým nie sú zemiaky takmer upečené.
  5. Zmiešame (rozhabarkujeme) 1 PL hladkej múky, smotanu, mlieko, vajcia a petržlenovú vňať. Nalejeme na zemiaky, necháme iba horný ohrev a dopečieme.
  6. Dobrú chuť!

Počet porcií: 12

Komentáre a diskusia
https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/musaka.jpghttps://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/musaka-180x180.jpgKucharkaJedlá z mäsamleté mäso,zemiakyRecept: Musaka Zhrnutie: Musaka je jedlo z Balkánskeho polostrova. Je veľa variant ako sa dá urobiť. Tento recept na musaku má moja mama od kolegu z Bulharska. Bulharská musaka sa pečie so zemiakmi a je naozaj vynikajúca. Suroviny 1 kg mletého mäsa, nie suché, môže byť aj zmiešanina bravčoviny a hovädziny ...Varenie je radosť!