4.8
(9)

Tento recept na žemľovku poznám už od mala, takto sme to doma robili vždy. Množstvo surovín závisí od veľkosti plechu na ktorom budete žemľovku piecť.

Recept: Žemľovka

Žemľovka na plechu Výborná žemľovka

Suroviny (množstvo podľa veľkosti pekáča)

  • Rožky alebo žemle
  • Mlieko
  • Cukor
  • Jablká
  • Mletá škorica
  • Tvaroh
  • Vajce
  • Maslo
  • Práškový cukor
  • Prílohy do plnky – fantázii sa medze nekladú 🙂 – napr. hrozienka, vykôstkované višne, čerešne a pod.


Postup

  1. Rožky alebo žemle nakrájame na kolieska cca 0,5 – 1 cm hrubé. Rožky môžeme krájať našikmo, aby vznikli nie kolieska ale ovály, tak ako vidno na fotke.
  2. Mlieko trochu zohrejeme a rozpustíme v ňom 1 PL cukru.
  3. Jablká očistíme, nakrájame na štvrťky, jaderníky vyberieme. Narajbeme na hrubom jablkovom strúhadle. Do nakrájaných jabĺk dáme mletú škoricu a cukor. Dobre premiešame.
  4. Do tvarohu vidličkou zapracujeme žĺtko a 1/2 PL cukru.
  5. Keď mlieko vychladne, tak v ňom rozhabarkujeme bielko.
  6. Plech vymastíme roztopeným maslom. Kolieska rožkov jemne namáčame v mlieku a ukladáme na plech tesne k sebe. Ja to robím tak, že položím do mlieka, otočím a lyžicou hneď vyberiem a nechám odtiecť. Nesmú byť úplne premáčané.
  7. Na vrstvu pečiva dáme plnku, napríklad pol plechu tvaroh, pol jablká, ale môžeme aj zmiešať.
  8. Potom dáme znovu vrstvu rožkov máčaných v mlieku. Ja robím len dve vrstvy, ale ak chcete žemľovku vyššiu, tak môžete postup opakovať pre viac vrstiev.
  9. Vrch môžeme potrieť roztopeným maslom, ak nejaké ostalo.
  10. Pečieme na 180 – 200 °C najmenej 30 minút. Keď začne vrch ružovieť, zvýšime pozornosť, aby sa nám žemľovka nepripiekla.
  11. Po vytiahnutí žemľovky z rúry ju cez sitko rovnomerne poprášime práškovým cukrom.

Dobrú chuť s výbornou žemľovkou!

Počet porcií: 10


Ako sa vám páčil recept?

Hlasujte kliknutím na hviezdičku

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hlasov: 9

Zatiaľ nikto nehodnotil! Buďte prvý, kto ohodnotí tento recept.

Sme šťastní, že sa vám recept páči

Sledujte nás na YouTube či Facebooku

https://www.fajnrecepty.sk/vyborna-zemlovka/1667https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/vyborna-zemlovka.jpghttps://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/vyborna-zemlovka-180x180.jpgKucharkaJedlá bez mäsaTento recept na žemľovku poznám už od mala, takto sme to doma robili vždy. Množstvo surovín závisí od veľkosti plechu na ktorom budete žemľovku piecť. Recept: ŽemľovkaSuroviny (množstvo podľa veľkosti pekáča)Rožky alebo žemle Mlieko Cukor Jablká Mletá škorica Tvaroh Vajce Maslo Práškový cukor Prílohy do plnky - fantázii...Kucharka duchaj@duchaj.comAdministratorFajn ReceptyVarenie je radosť!