Bryndzové pirohy
Recept: Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy spravené doma z poctivých surovín sú omnoho chutnejšie ako tie, čo navaríme z polotovarov.
Suroviny
- 300 g polohrubej múky
- 1/2 ČL soli
- 1 vajce
- 150 ml vody
- 125 g bryndze
- 400 g zemiakov
- 1 PL masla
- 1 cibuľa
- Slanina
Postup
- Zemiaky očistíme a dáme variť.
- Kým sa zemiaky varia pripravíme cesto. Na doske zmiešame múku, soľ a vajce, miesime a pridávame vodu, kým nie je cesto hladké a spracované.
- Uvarené zemiaky odstavíme, zlejeme vodu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme bryndzu a poštucháme na hladkú hmotu.
- Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme do zlatista až mierne do hneda. Slaninu nakrájame na kocky a popražíme na škvarky.
- Cesto rozdelíme na dva až tri diely (podľa veľkosti dosky). Vyvaľkáme na tenko, narežeme na štvorce, na každý dáme kôpku zemiakov s bryndzou a prstami po okrajoch lepíme na pirohy.
- Dáme variť do osolenej vriacej vody na 12 minút.
- Po uvarení scedíme, trochu premyjeme chladnou vodou a omastíme maslom z cibule alebo masťou zo slaninky.
- Pirohy podávame so slaninou a cibuľou, kto má rád, tak aj s kyslou smotanou.
Počet porcií: 16
