Karfiolová polievka
Karfiolovú polievku môžete po uvarení rozmixovať ručným ponorným mixérom a vznikne lahodne chutiaca Krémová karfiolová polievka. Mixujeme tak, aby zopár kúskov zemiakov a tiež karfiolu ostali nepomixované. Krémová karfiolová polievka vyzerá tak, ako vidíte na poslednom obrázku v bielom tanieri.
Recept: Karfiolová polievka
Suroviny
- 1 karfiol čerstvý alebo vrecko mrazeného
- 1 PL masla
- 4 zemiaky
- 1PL hladkej múky
- 120 ml smotany na varenie
- Voda
- Na hrot noža postrúhaného muškátového orechu
- Soľ
- Petržlenová vňať
Postup
- Do hrnca dáme ružičky karfiolu, hlúbik vyrežeme a nedávame.
- Zemiaky nakrájame na kocky a tiež dáme do hrnca.
- Pridáme vodu, studenú alebo aj horúcu, je to jedno. Voda by mala akurát zakrývať karfiol a zemiaky. Zatiaľ nesolíme.
- Necháme vrieť na malom plameni, kým zemiaky aj karfiol nezmäknú.
- Pripravíme zápražku na masle. Nenecháme ju zhnednúť, má byť svetlá. Pridáme smotanu a cca 1 dcl vody. Do karfiolovej polievky prilejeme zápražku cez sitko (ja to nerobím, ide to aj bez sitka).
- Necháme variť, kým nie sú karfiol aj zemiaky úplne dovarené.
- Pridáme muškátový orech a nasekanú petržlenovú vňať (alebo sušenú). Osolíme, necháme 2 minúty povrieť a odstavíme z plameňa. Podľa potreby karfiolovú polievku dosolíme.
Počet porcií: 8
Pozrite si video, ako sa varí krémová karfiolová polievka: