Talianska fazuľová polievka sa v niektorých regiónoch podáva aj s cestovinou. Tých majú v Taliansku veľa rôznych typov, ja zvyknem, najmä kvôli deťom, používať písmenkovú cestovinu. Môže to byť ale ktorákoľvek drobná cestovina. Na Slovensku zase dávame do fazuľovej polievky rezance, samozrejme široké rezance. Neskúšali sme to zatiaľ, ale vy môžete.

Recept: Fazuľová polievka z Talianska

Fazuľová polievka z Talianska

Suroviny

  • 1 cibuľa
  • Olivový olej
  • 1 väčšia mrkva
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL provensálskeho korenia
  • 2 kocky zeleninového bujónu (alebo zeleninový vývar)
  • 480 g krájaných a lúpaných paradajok z konzervy
  • 480 g bielej fazule v slanom náleve v konzerve
  • Petržlenová vňať
  • Soľ
  • Cukor kryštálový

Postup

  1. Cibuľu nakrájame na kocky a dáme na dusiť na olivový olej do veľkého hrnca.
  2. Po chvíli pridáme mrkvu postrúhanú na hrubo (na jablkovom strúhadle). Pár minút podusíme.
  3. Pridáme prelisovaný cesnak a provensálske korenie. Ešte dusíme 1 až 2 minúty, premiešavame.
  4. Zalejeme vodou, privedieme do varu a vložíme bujón. Ak máme zeleninový vývar, tak samozrejme zalejeme vývarom.
  5. Po asi 20 minútach pridáme paradajky, posolíme a ďalej varíme asi 20 minút.
  6. Pred dovarením vložíme odkvapkanú a na sitku premytú fazuľu.
  7. Do polievky vmiešame nakrájanú petržlenovú vňať, ak treba dosolíme a odstavíme. Necháme pár minút postáť.
  8. Paradajky dajú fazuľovej polievke typickú kyslastú chuť, závisí aj od toho, ako dlho ich varíte. Ak máte radi sladšiu polievku, tak môžete dosladiť cukrom.

Počet porcií: 8

Fazuľovú polievku z Talianska môžete pripraviť aj z normálnej suchej fazule, nielen z konzervy. Fazuľu namočte na celú noc do vody a potom uvarte do mäkka.

Komentáre a diskusia
https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/talianska-fazulova-polievka.jpghttps://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/talianska-fazulova-polievka-180x180.jpgKucharkaPolievkyfazuľa,polievkaTalianska fazuľová polievka sa v niektorých regiónoch podáva aj s cestovinou. Tých majú v Taliansku veľa rôznych typov, ja zvyknem, najmä kvôli deťom, používať písmenkovú cestovinu. Môže to byť ale ktorákoľvek drobná cestovina. Na Slovensku zase dávame do fazuľovej polievky rezance, samozrejme široké rezance. Neskúšali sme to zatiaľ, ale...Varenie je radosť!