Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke je totožný recept ako plnená paprika, len sa mleté mäso nedáva do papriky, ale formujú sa mäsové guľky. Ryžu použite určite guľatozrnnú, s dlhozrnnou nemám dobré skúsenosti.
Recept: Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Suroviny
- Olej alebo masť
- 2 Cibule
- 100 – 150 g ryže
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 vajce
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 1 PL hladkej múky
- Paradajkový pretlak, 500 ml PET balenie
- Cukor
- 1 zelená paprika
Postup
- Na oleji speníme na kocky nakrájanú 1 malú cibuľu. Pridáme ryžu a pár minút popražíme. Podlejeme rovnakým množstvom vody, osolíme, a uvaríme do polomäkka. Určite nedávame dva krát toľko vody, ako keď sa ryža varí ako príloha. Necháme aspoň trochu vychladnúť.
- Ryžu pridáme k mletému mäsu, dáme aj vajce, soľ a mleté čierne korenie. Môžete dať aj medzi prsty majoránu, ja nedávam. Dobre premiešame a spravíme mäsové guľky asi tak 4 cm v priemere.
- Na masti alebo oleji spravíme svetlú cibuľovú zápražku. Zalejeme vodou a pridáme pretlak, soľ a cukor. Pridáme mäsové guľky a 1 zelenú papriku bez jaderníka, očistenú, rozkrojenú na 2 polovice.
- Varíme aspoň hodinu, kým sa mäso neuvarí.
- Ak je paradajková omáčka riedka, môžeme ju zahustiť tak, že dáme do studenej vody múku, rozmiešame a pridáme do omáčky.
- Odstavíme, a ak treba, tak dochutíme soľou alebo cukrom.
- Podávame s knedľou alebo zemiakmi, prípadne chlebom.
Počet porcií: 8