Bravčová panenka je podľa väčšiny kuchárov a kucháriek najchutnejšie mäsko z prasiatka. Záleží ale samozrejme aj na tom, ako ju pripravíte. My vám ponúkame osvedčený recept na Pečenú bravčovú panenku. Mäso po upečení ostane jemné a šťavnaté, omáčka zo zeleniny a húb v spojení s červeným vínom dá pečenej panenke vynikajúcu chuť.

Recept: Pečená bravčová panenka

Pečená bravčová panenka s omáčkou

Suroviny

  • 600 g bravčovej panenky
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Sójová omáčka
  • Olej
  • Koreňová zelenina (3 mrkvy, 2 petržleny,1 menší zeler)
  • 250g čerstvých šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 ČL vegety
  • Provensálske byliny

Postup

  1. Bravčovú panenku deň pred pečením poumývame. Dáme do hrnca alebo pekáča a nasolíme, okoreníme a polejeme sójovou omáčkou. Pokvapkáme olejom.
  2. Na noc dáme prikryté odstáť do chladničky.
  3. Na druhý deň očistíme koreňovú zeleninu a menšie kúsky.
  4. Pokrájanú zeleninu pridáme k panenke do pekáča a dáme piecť do rúry.
  5. Pečieme na 180 °C do mäkka, podlievame podľa potreby vodou. Mäso priebežne prevraciame.
  6. Kým sa mäsko pečie, podusíme nakrájané šampiňóny ma cibuľke. Pridáme k hubám 1 ČL vegety.
  7. Keď je panenka upečená, tak ju vyberieme a výpek so zeleninou rozmixujeme. Ak je príliš hustý, zriedime s vodou. Ak je riedky zahustíme Solamylom. Privedieme do varu a pridáme víno a podusené šampiňóny.
  8. Podľa potreby omáčku osolíme a dochutíme provensálskymi bylinami. Po pridaní bylín necháme pár minút prevrieť.
  9. Panenku podávane nakrájanú na plátky, poliatu omáčkou. Najlepšie chutí s knedľou, ale môže byť aj iná príloha.

Počet porcií: 6

Keďže je bravčová panenka chudé mäso – je to najchudšia časť prasiatka, tak omáčku treba spraviť v dostatočnom množstve. Najmä, ak jedlo podávate s knedľou.

Komentáre a diskusia
https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/pecena-bravcova-panenka.jpghttps://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/pecena-bravcova-panenka-180x180.jpgKucharkaJedlá z mäsaBravčová panenka je podľa väčšiny kuchárov a kucháriek najchutnejšie mäsko z prasiatka. Záleží ale samozrejme aj na tom, ako ju pripravíte. My vám ponúkame osvedčený recept na Pečenú bravčovú panenku. Mäso po upečení ostane jemné a šťavnaté, omáčka zo zeleniny a húb v spojení s červeným vínom dá pečenej...Varenie je radosť!