Smotanové langoše
Tieto smotanové langoše sú v našej domácnosti veľmi obľúbené, nikto neprotestuje, keď ho máme napr. aj v nedeľu ako hlavný chod 🙂
Treba mať olej poruke, naozaj je potrebné mať ruky mastné, aby sa nám cesto nelepilo, keď budeme formovať bochníčky a tvarovať langoše.
Recept: Smotanové langoše
Suroviny
- 250 ml vlažného mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 1/2 kg polohrubej múky
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 125 ml kyslej smotany (kľudne “od oka” – necelý kelímok)
- suroviny navrch: cesnak, kyslá smotana, kečup, strúhaný syr, kukurica, šampiňóny a pod…. každému podľa chuti 🙂
Postup
- CESTO ROBÍME DEŇ VOPRED (alebo aspoň min. 6 hodín pred pečením)
- Do osladeného mlieka rozdrobíme droždie a necháme ho napučať.
- Medzitým dáme do misy múku, soľ, sódu, vylejeme kvások a pridáme smotanu. Všetko spolu poriadne vymiesime niekoľko minút, kým sa cesto bude odliepať od ruky.
- Misu poriadne zavrieme vrchnákom alebo fóliou a dáme na noc (na pár hodín) do chladničky.
- Na druhý deň mastnými rukami tvarujeme asi 12 bochníčkov, necháme ešte 15 min. podkysnúť a postupne formujeme rukami na langoše, ktoré dávame na panvicu s dostatočným množstvom oleja. Pečieme z oboch strán, po vybratí necháme medzi servítkami odkvapkať od prebytočného oleja.
- Na tanieri si každý ochutí ako chce, napr. pretlačený cesnak so soľou, kečup, strúhaný syr, ….
Počet porcií: 10 – 15 menších langošov