Upiecť výbornú štrúdľu nie je ťažké, potrebuje ale veľa trpezlivosti pri vaľkaní cesta :). Zvyšok je úplne jednoduchý, žiadna veda. Stačí sa do pečenia štrúdle pustiť bez veľkého rozmýšľania. Čo sa týka náplne, tam sa fantázii medze nekladú, vyskúšajte pridať višne, čerešne, kúsky hrozna či iné dobrotky. Klasikou je samozrejme tvaroh ochutený napríklad hrozienkami alebo strúhanými jablkami.

Recept: Štrúdľa z lístkového cesta

Štrúdla z lístkového cesta

Suroviny

  • 1 lístkové cesto cca 450 g – 500 g
  • Hladká múka
  • Maslo
  • Strúhanka alebo kokosová múčka
  • Pomletý mak
  • Kryštálový cukor
  • Postrúhané jablká
  • Mletá škorica
  • Hrozienka namočené v teplej vode
  • Práškový cukor.


Postup

  1. Lístkové cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. (Z toho nám vystačí na 6 štrúdlí, čiže to máme na 2 plechy po 3 ks.) Každú časť vyvaľkáme na dobre pomúčenom (hladká múka) obruse na obdĺžnik cca 70 cm krát 40 cm.
  2. Rozvaľkané cesto jemne potrieme rozpusteným maslom a posypeme najemno strúhankou alebo kokosovou múčkou. Na dlhšej strane cesta budeme dávať plnku na šírku asi 15 cm. Najprv dáme pomletý mak, potom to posypeme kryštálovým cukrom, nie veľa. Potom dáme vrstvu postrúhaných jabĺk, ak sú jablká nie sladké, tak ich opäť pocukríme. Jemne posypeme škoricou a pridáme hrozienka. Nakoniec dáme znovu mak, pocukríme, pofŕkame rozpusteným maslom a zakrútime.
  3. Plech si pomastíme, na jeden plech dáme 3 ks štrúdle pomastíme maslom a dáme piecť na 200 °C. Pečieme asi 35 – 45 minút a kontrolujeme. Sem tam necháme iba horný ohrev, aby nebola odspodu pripálená.
  4. Keď štrúdľu vyberieme, tak ju poprášime práškovým cukrom. Ak nemáme cukorničku, tak dáme práškový cukor do sitka a poprášime.

Počet porcií: 60


Ako sa vám páčil recept?
https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/strudla-z-listkoveho-cesta.jpghttps://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/strudla-z-listkoveho-cesta-180x180.jpgKucharkaKoláče, zákuskyUpiecť výbornú štrúdľu nie je ťažké, potrebuje ale veľa trpezlivosti pri vaľkaní cesta :). Zvyšok je úplne jednoduchý, žiadna veda. Stačí sa do pečenia štrúdle pustiť bez veľkého rozmýšľania. Čo sa týka náplne, tam sa fantázii medze nekladú, vyskúšajte pridať višne, čerešne, kúsky hrozna či iné dobrotky. Klasikou je...Kucharka duchaj@duchaj.comAdministratorFajn ReceptyVarenie je radosť!