5
(5)

Dnešný recept na výborný ríbezľový koláč vás dúfam inšpiruje k tomu, aby ste si ho čo najskôr upiekli. Nie je to vôbec zložité, tá troch námahy stojí za to. Koláč z ríbezlí je najlepší cez sezónu, ja dávam prednosť čerstvým ríbezliam. Ale keďže sa dá pripraviť aj z rebarbory, iného drobného ovocia, dokonca aj z mrazeného, takže sa dá robiť stále. Alebo aspoň vtedy, keď sa ma naša dcérka opýta: Mami, kedy mi napečieš ten ríbezľový zákusok? 🙂

Recept: Ríbezľový koláč

Ríbezľový koláč Koláč z ríbezlí

Suroviny

Cesto:

  • 25 dkg masla alebo Hery
  • 15 dkg práškového cukru
  • 5 vaječných žĺtkov
  • 1 vanilkový cukor
  • 30 dkg polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 až 1,5 dcl mlieka
  • Umyté a stečené ríbezle, červené alebo čierne, môže byť ale aj rebarbora alebo mix drobného ovocia, čo sa mrazené predáva v obchode

Plnka:

  • 5 bielkov
  • 30 dkg kryštálového cukru
  • 1 malá lyžička citrónovej šťavy


Postup

  1. Najskôr vymiešame maslo s cukrom do peny. Potom ďalej miešame a postupne pridáme žĺtka.
  2. Keď je cesto vymiešané, tak ďalej pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko.
  3. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech.
  4. Na cesto na plechu poukladáme umyté a odtečené ríbezle (alebo na malé kocky nakrájanú rebarboru). Dávame nahusto vedľa seba súvislú vrstvu, ale nie veľmi hrubú.
  5. Dáme piecť na vrchný aj spodný ohrev na 180 °C, a keď sa to zapečie do ružova, tak vyberieme. (Bude sa to piecť asi 20 minút.)
  6. Kým sa pečie, tak si spravíme pevný sneh z vaječných bielkov, primiešame k nemu kryštálový cukor a lyžičku šťavy z citróna.
  7. Sneh rozotrieme na plech na ovocie.
  8. Vložíme naspäť do rúry a pečieme asi 5 minút. Potom necháme len horný ohrev, stiahneme na 80 až 100 °C a pečieme, kým sa sneh nezapečie a nevysuší. (To môže byť kľudne jeden až jeden a pol hodiny.)

Počet porcií: 24


Aké ríbezle môžeme na koláč použiť?

Na tento koláč sú výborné aj čierne ríbezle ale aj červené. Keď máme doma, oboje tak to pečieme tak, že na polovicu cesta dáme červené ríbezle a na druhú polovicu čierne. Potom to tak aj podávame, že každý dostane na tanierik jeden kúsok koláča s červenými a druhý kúsok s čiernymi ríbezľami.

Musím sneh na koláči piecť jeden až jeden a pol hodiny?

Tak v prvom rade, ten sneh sa nepečie, ale vysušuje 🙂 . Preto to tak dlho trvá. Ak ste niekedy pripravovali Puserlíky, tak viete, ako to chodí. Samozrejme, každá rúra pečie trošku inak, takže ak máte nejakú modernejšiu, napr. teplovzdušnú pod., môžete vyskúšať či to nebude rýchlejšie. Môžete nám o tom napísať do komentárov a poradiť aj ostatným. Dôležité pri inom programe je, aby sme to už nepiekli zospodu, lebo cesto na koláč by zrejme nedopadlo dobre.

Ktoré ovocie je ešte vhodné na koláč?

Ako sme už vyššie napísali, tak okrem ríbezlí môžete použiť aj iné drobné ovocie. Ak nemáte čerstvé kľudne použite také, čo predávajú mrazené v obchode. Na koláč sa dajú použiť aj maliny alebo jahody, ale tie potom krájam na tenšie časti. Lebo vrstva ovocia síce ukladáme nahusto, ale nie na hrubo.

No a samozrejme veľmi vhodná je aj rebarbora. Ak by som tu na stránku Fajn Recepty písala recept na rebarborový koláč, tak by bol presne rovnaký, len by v ňom bola použitá rebarbora.

Ako sa vám páčil recept?

Hlasujte kliknutím na hviezdičku

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hlasov: 5

Zatiaľ nikto nehodnotil! Buďte prvý, kto ohodnotí tento recept.

Sme šťastní, že sa vám recept páči

Sledujte nás na YouTube či Facebooku

https://www.fajnrecepty.sk/ribezlovy-kolac/3593https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/ribezlovy-kolac-1022x1024.jpg?v=1628328919https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/ribezlovy-kolac-180x180.jpg?v=1628328919KucharkaKoláče, zákuskyDnešný recept na výborný ríbezľový koláč vás dúfam inšpiruje k tomu, aby ste si ho čo najskôr upiekli. Nie je to vôbec zložité, tá troch námahy stojí za to. Koláč z ríbezlí je najlepší cez sezónu, ja dávam prednosť čerstvým ríbezliam. Ale keďže sa dá pripraviť aj z rebarbory,...Kucharka duchaj@duchaj.comAdministratorFajn ReceptyVarenie je radosť!