Syrová roláda
Výborná syrová roláda pripravená podľa tohto receptu je vhodná nielen na Veľkú noc a Vianoce, ale na ostatné všedné či sviatočné dni. Jej príprava je nenáročná na čas a zvládne ju naozaj každý. Recept na syrovú roládu mám odskúšaný, vždy sa mi skvele podarí pripraviť túto lahôdku.
Recept: Syrová roláda
Suroviny
- 30 – 35 dkg tvrdého syru (napr. Eidam 45%)
- 1/8 masla (12,5 dkg)
- 2 kocky syrokrému
- Horčica
- Soľ
- 1 malá cibuľka
- 20 dkg šunky
- 3 vajcia uvarené na tvrdo
- Zaváraná kápia v olejovom náleve
- Posekaná petržlenová vňať
Postup
- Tvrdý syr dáme do mikroténového sáčku, vytlačíme vzduch a sáčok uzavrieme. Vložíme do hrnca s vodou a ponorené varíme do mäkka (asi 15 minút, závisí od syru, ktorý na roládu používame).
- Pripravíme plnku: zmäknuté maslo vymiešame so syrokrémom, pridáme horčicu, cibuľku pokrájanú na jemno, šunku nakrájanú na kocky a na tvrdo uvarené vajcia (krájačom na vajíčka na tri krát prekrojíme, aby vznikli kocky).
- Nakoniec pridáme posekanú zelenú petržlenovú vňať a tiež kápiu nakrájanú na kocky. Ešte raz premiešame a ochutnáme, či je potrebné aj soliť. Nezabudnime, že syry sú väčšinou prirodzeme slané.
- Uvarený syr vyvaľkáme na plát, snažíme sa, aby to bol čo naviac obdĺžnikový tvar. Na syrový plát natrieme plnku a stočíme do rolády.
- Zabalíme do alobalu a necháme v chlade stuhnúť.
Počet porcií: 10
Plnka je výborná aj ako nátierka na svetlé i tmavé pečivo.
Tipy gazdiniek na prípravu syrovej rolády:
Syr vaľkáme na doske, na ktorú dáme papier na pečenie. S týmto tipom sa vaša doska od syru neomastí.
Používame výhradne obyčajnú plnotučnú horčicu.
Ak robíme syrovú roládu na jar, napríklad na Veľkú noc, použijeme mladú jarnú cibuľku.