Turčiansku kapustnicu varíme doma roky a samozrejme nielen my, ale všetci čo majú radi klasickú kapustnicu. Veľmi ma potešila správa od pána Jána, ktorý mi napísal: Narodil som sa a žil v Martine. Moja mama pridávala do kapustnice údený hovädzí jazyk. A samozrejme pred 60 rokmi nedávala sa do kapustnice vegeta. Chuť kapustnice sa nekazila zápražkou. Skôr sa použilo viac cibule. Ináč je to typický Turčiansky recept

Recept: Turčianska kapustnica

Turčianska kapustnica

Suroviny

  • Kyslá kapusta zo suda
  • Soľ
  • Bobkový list
  • Sušené hríby
  • 2 väčšie cibule a 1 menšia
  • 200 g mäso s kosťou
  • 200 g bravčové pliecko
  • Sladká červená paprika
  • Čierne korenie
  • údená klobása
  • Hladká múka na zápražku
  • 5 – 6 strúčikov cesnaku
  • Vegeta

Postup

Do väčšieho hrnca dáme variť kapustu, soľ, bobkový list, 1 cibuľu pokrájanú na drobno, huby a polovicu mäsa. Varíme, kým nie je mäso polouvarené. Do druhej rajnice (môže byť a tlakový hrniec) dáme upražiť 1 cibuľu, pridáme sladkú červenú papriku a dáme dusiť druhú polovicu mäsa. Osolíme, dusíme a podlievame vodou. Keď je mäso napoly udusené, pridáme celý obsah do hrnca a ďalej varíme všetko spolu. Pridáme trošku korenia, umytú klobásu (stačí cca 10 cm, aby údená chuť v polievke neprerážala), a za cca 1 hodinu pridáme malú zápražku, v ktorej je nadrobno pokrájaná menšia cibuľa. Potom pridáme 5 – 6 strúčikov cesnaku a Turčiansku kapustnicu dochutíme vegetou.

Počet porcií: 12

Komentáre a diskusia
https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/turcianska-kapstnica.jpghttps://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/turcianska-kapstnica-180x180.jpgKucharkaPolievkyTurčiansku kapustnicu varíme doma roky a samozrejme nielen my, ale všetci čo majú radi klasickú kapustnicu. Veľmi ma potešila správa od pána Jána, ktorý mi napísal: Narodil som sa a žil v Martine. Moja mama pridávala do kapustnice údený hovädzí jazyk. A samozrejme pred 60 rokmi nedávala sa do...Varenie je radosť!