Strúhaný jablkový koláč s orechami
Recept: Jablkový koláč s orechami
Jablkový koláč sa dá robiť veľa spôsobmi, toto je jeden z nich.
Suroviny
- 600 g očistených a nastrúhaných jabĺk
- 300 g kryštálového cukru
- 350 g polohrubej múky, najlepšie špaldovej, ale nie je podmienka
- 100 g orechov, buď mletých alebo nasekaných
- 50 g hrozienok, len umytých, nie namočených
- 3 – 5 vajíčok
- 1/4 dcl oleja
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- Škorica – podľa chuti
- Lekvár – podľa chuti
- Čokoládová poleva – podľa seba, tak ako zvyknete robiť
Postup
- Odložíme si trochu orechov na posypanie.
- Jablká očistíme a nastrúhame.
- Zmiešame múku a prášok do pečiva, pridáme orechy.
- Vyšľaháme vajcia s cukrom a postupne pridávame na striedačku múku a nastrúhané jablká.
- Pridáme hrozienka.
- Konzistenciu doladíme zamiešaním oleja, len koľko treba, aby nebola masa moc riedka.
- Vylejeme na vymastený plech a pečieme cca 25 minút na 180°C. Čas samozrejme upravíme podľa toho, ako nám rúra pečie.
- Po upečení a vytiahnutí natrieme lekvárom.
- Keď trochu vychladne, natrieme čokoládovou polevou a posypeme odloženými orechami.
- Podávame po vychladnutí.
Počet porcií: 20