Kalerábová polievka s haluškami
Táto polievka chutí ako v najlepšej francúzskej reštaurácii. A pritom je to naša slovenská kalerábová polievka s haluškami. Určite vyskúšajte, nebudete ľutovať. Halušky sú výborné a aj polievku zahustia. Ja ich niekedy robím aj z dvojnásobnej dávky.
Recept: Kalerábová polievka s haluškami
Suroviny
- 2 veľké kaleráby
- 2-3 zemiaky
- 1 cibuľa
- Olej
- Maslo
- Mleté čierne korenie
- 1 kopcovitá ČL Vegety
- Soľ
- 1,5 dcl detskej krupice
- 1 vajce
- Petržlenová vňať
Postup
- Kaleráb aj zemiaky očistíme a nakrájame na kocky.
- Cibuľu nakrájame na kocky a dáme do hrnca na olej a maslo. Masla dáme plátok asi tak 2 – 3 milimetre. Chvíľku podusíme, a keď začne cibuľa vädnúť pridáme kaleráb a zemiaky. Podusíme asi 10 – 15 minút, sem tam premiešame.
- Poprášime mletým čiernym korením a zalejeme vodou. Pridáme Vegetu a soľ. Privedieme do varu a varíme na malom plameni, kým zelenina nezmäkne.
- Pripravíme si cesto na halušky: Dáme zovrieť 1 a pol deci vody, dáme do nej soľ a 1 čajovú lyžicu masla. Odstavíme z plameňa a pridáme 1 a pol deci detskej krupice. Miešame, aby vznikla hustá masa. Necháme chvíľu vychladnúť a potom pridáme 1 celé vajce. Opäť dobre premiešame, aby sa vajce riadne zapracovalo. Halušky nahádžeme do kalerábovej polievky lyžicou alebo môžeme aj spraviť medzi dlaňami šúľok, z ktorého otrhávame halušky.
- Pridáme do kalerábovej polievky petržlenovú vňať a necháme aspoň 5 minút prevrieť, kým sa halušky neuvaria.
Počet porcií: 8
