Kysnutý orechový závin je taký klasický kysnutý koláč, kde môžete plnku meniť podľa chuti. Nemusí byť iba orechová, ale aj maková či tvarohová.

Recept: Kysnutý orechový závin

Upečený orechový koláš Kysnutý orechový távin

Suroviny

  • 300 g polohrubej múky
  • 42 g droždia (1 kocka)
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 30 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • 40 g Hery
  • Mlieko
  • Soľ
  • 150 g mletých orechov
  • 150 g práškového cukru
  • Bielko na potretie

Postup

  1. Do 1,5 – 2 dcl mlieka dáme droždie a 1 čajovú lyžicu cukru, premiešame a dáme na teplé miesto nabehnúť kvások.
  2. Zmiešame v nádobe všetky sypké suroviny (múka, kypriaci prášok do pečiva, vanilkový cukor, soľ), pridáme vajce a Heru. Premiešame. Pridáme kvások.
  3. Spravíme cesto, ktoré nesmie byť veľmi tvrdé, skôr také polotuhé.
  4. Nádobu s cestom prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
  5. Zatiaľ si pripravíme plnku. Orechy zmiešame s cukrom a zalejeme asi 1 dcl horúceho mlieka. Premiešavame a podľa potreby pridávame mlieko. Mala by vzniknúť hustejšia masa.
  6. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti – z tohto množstva cesta vzniknú 2 koláče. Vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnikový plát. Plát cesta natrieme orechovou plnkou a zavinieme. Vrch koláča potrieme rozšľahaným bielkom a popicháme vidličkou, aby počas pečenia nepraskal.
  7. Dáme na pekáč s papierom na pečenie a necháme ešte chvíľu kysnúť.
  8. Pečieme v rúre vyhriatej 180 – 190 °C asi 15 minút a potom stiahneme na 160 °C a ešte pečieme asi 10-15 minút.
  9. Po vybratí z rúry necháme pár minút chladnúť a potom prikryjeme utierkou, aby neostal orechový závin tvrdý.

Počet porcií: 24

Komentáre a diskusia
https://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/kysnuty-orechovy-zavin.jpghttps://www.fajnrecepty.sk/wp-content/uploads/kysnuty-orechovy-zavin-180x180.jpgKucharkaKoláče, zákuskyKysnutý orechový závin je taký klasický kysnutý koláč, kde môžete plnku meniť podľa chuti. Nemusí byť iba orechová, ale aj maková či tvarohová. Recept: Kysnutý orechový závin Suroviny 300 g polohrubej múky 42 g droždia (1 kocka) 1 kypriaci prášok do pečiva 30 g cukru 1 vanilkový cukor 1 vajce ...Varenie je radosť!