Nadýchaná jemná bábovka
Keď dostanete chuť na bábovku “od babičky”, určite ju napečiete podľa nášho receptu na nadýchanú jemnú bábovku.
Recept: Nadýchaná jemná bábovka
Suroviny
- 4 vajcia
- 20 dkg polohrubej múky
- 10 dkg práškového cukru
- 10 dkg kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 dcl oleja
- 1 dcl mlieka
Postup
- Vajcia rozbijeme a oddelíme žĺtka od bielok.
- Do nádoby dáme 4 žĺtka, vanilkový a práškový cukor, 1PL mlieka a vymiešame. Ja to miešam, až kým to zbelie.
- Pomaly za stáleho miešania pridávame 1 dcl oleja a 1 dcl mlieka, stále miešame. Nepridáme olej a mlieko naraz, ale na tri štyri krát.
- Urobíme sneh zo 4 bielkov. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva.
- Do cesta vmiešavame, opäť na viac krát, sneh, zasypeme múkou, premiešame a tak dokola, kým tam nedáme všetok sneh a múku.
- Kto má rád, môže teraz dať aj hrozienka, kakao a pod., ja nedávam.
- Dáme do väčšej formy – pozor, dosť to narastie. Formu na bábovku, samozrejme, namastíme a vysypeme múkou.
- Pomaly pečieme dokopy asi 45 minút, najskôr asi 30 minút na 180 °C , keď začne červenieť, tak sa môže stiahnuť na 150 – 160°C. Ale tých prvých 30 minút určite na 180 °C, aby cesto nekleslo.
Počet porcií: 16