Krúpková polievka
Recept: Krúpková polievka
Vždy keď varíme šunku, necháme si vývar. Ten sa dá do pohárov a vysterilizuje sa. Z vývaru robíme vynikajúcu Krúpovú polievku.
Suroviny
- 1 stredná a 1 malá cibuľa
- Olej alebo masť
- 4 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/4 zeleru
- 1 l vývaru (najlepšie z údeného mäsa)
- Mleté čierne korenie
- Soľ
- 3 zemiaky
- 2 dcl krúpov
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL mletej sladkej červenej papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- Vňať z petržlenu a zeleru
Postup
- Cibuľu nakrájame a popražíme trochu na oleji alebo masti.
- Pridáme mrkvu a petržlen nakrájané na kolieska, ak sú hrubé, tak na polmesiačiky. Pridáme aj zeler nakrájaný na veľké časti. Podusíme.
- Zatiaľ dáme osobitne uvariť krúpy. Tie zatiaľ nepridávame do hrnca
- Pridáme 1 l vývaru a 3 l vody. Osolíme a okoreníme. Varíme, kým zeleniny nezmäkne. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky a varíme, kým nie sú zemiaky aj zeleniny uvarené.
- Na koniec dáme zápražku s cibuľou, červenou paprikou, prelisovaným cesnakom a vňate, pridáme aj krúpy a necháme 3 minúty vrieť a odstavíme.
Počet porcií: 8